Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Стефан Ценов: Винаги си задавам въпроса как бих постъпил, ако пациентът е мой близък

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Стефан Ценов е част от екипа на Първа клиника по коремна хирургия на ВМА. 

Завършва медицина през 2022 г. и стартира да специализира във водещата хирургична клиника на академията. По време на следването си взе участие интензивно с разработки в медицинските конгреси за студенти и млади лекари през 2016 и 2017 година Стипендиант на Български лекарски съюз за 2021 година за отличен триумф.

Интересите на доктор Ценов са в региона на колоректалната хирургия, лапароскопската хирургия, жлъчно-чернодробна, стомашна и панкреато-дуоденална хирургия.

Д-р Ценов, по какъв начин решихте да станете хирург?

Не съм от хората, които с влизането си в медицинския университет са били наясно с бъдещия им избор на компетентност. До решението да стана хирург стигнах последователно в хода на образованието ми. Хареса ми това, че в хирургията могат да се видят образно физиологичните и патофизиологичните процеси в тялото. Това, което ме притегли в най-голяма степен е и опцията да получиш и приложиш необятен боеприпас от на практика умения, които стъпват върху здрава основа от теоретични знания.

Разкажете за първите си стъпки, и за най-ярките мемоари, които сте запазили от времето, когато навлизахте в хирургията?

Зад себе си имам едвам година и половина стаж, тъй че, дръзвам да настоявам, към момента встъпвам в специалността. Въпреки това сигурно си припомням първите стъпки. Като всяко начало, и това беше мъчно. Преди да бъда назначен,бях стажувал известно време, само че да си в ролята на доктор, да би трябвало да носиш отговорност и да имаш ясна преценка не е по никакъв начин лека задача. Няма по какъв начин да не загатна, че всички сътрудници от клиниката постоянно са били отсреща да оказват помощ с всичко, от което съм имал потребност. А по отношение на ярките мемоари, те последователно се натрупат – с присъединяване ми във всяка комплицирана и напрегната интервенция, или незабавните обстановки в клиниката, при които се изисква бърза реакция и навременни съответни ограничения.

Кои са Вашите най-хубави учители в специалността?

Несъмнено, преди всичко това са проф. Ивелин Такоров и доцент Луканова. Но не мога да не загатна и доктор Димитров, доктор Станимиров и доктор Емин, без чиято поддръжка би било много по-трудно за мен да се ориентирам за вярното държание при разнообразни обстановки в клиниката или в операционната зала.

Кои софтуерни достижения от последните години смятате за най-значими за развиването на хирургията като цяло?

Живеем във време на непрестанни софтуерни открития и нововъведения, като, естествено, това не подминава и хирургията. Може би като най-значимо би трябвало да се означи все по-голямото нахлуване на роботизираната хирургия в практиката. Тя дава опция да се правят все по-сложни минимално инвазивни процедури. Недостатък е високата цена, по тази причина се надявам в бъдеще да стане по-достъпна, с цел да могат повече пациенти да имат достъп до модерно хирургично лекуване.

Кои тематики и проблеми от региона провокират в най-голяма степен Вашия интерес като експерт, който ще развива и научна кариера.

В днешно време огромно внимание се отдава на ранната диагностика и профилактиката на онкологичните болести. Въпреки това в клиниката не са редки случаите на пациенти с напреднало заболяване – израстък, който е хематогенно дисеминиран, т.е. с метастази, или пък е локално предплатил. При тези пациенти постоянно на помощ идват предоперативната химиотерапия или лъчетерапия, които целят да понижат размера на първичното огнище и да спомогнат за осъществяването на радикална интервенция. Например, при карцином на стомаха като златен стандарт се приема подлагането на неоадювантната химиотерапия. Надявам се в бъдеще с развиването на онкологията този метод да се употребява все по-успешно, с цел да можем да получаваме положителни резултати даже при пациенти с предплатили тумори.

Кое съгласно Вас е най-важното в общуването сред хирург и пациент?

Най-важните фактори за пълноценната връзка хирург-пациент са взаимното почитание, искреността и търпението. Въпреки, че постоянно всекидневието ни е натоварено, лекарят е задължен да бъде откровен и да отдели нужното време, с цел да обясни всички появили се въпроси от страна на пациента. Това е единственият метод да се построи доверие във взаимоотношенията, без което даже един удобно протекъл болничен престой приключва с незадоволство и за лекаря, и за пациента.

Кои етични правила се пробвате да отстоявате постоянно и във всички обстановки?

Вярвам, че решенията на множеството проблеми могат да бъдат открити, в случай че се следват елементарни правила. Затова преди всичко постоянно се стремя да си задам въпроса по какъв начин бих постъпил в случай че пациентът, седящ против мен, е мой непосредствен. Друг подобен принцип, който се старая да последвам е в никакъв случай да не позволявам взаимни отстъпки в грижата за пациентите.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време? 

В свободното си време се старая да отстранявам време на околните и приятелите ми и да спортувам. Най-пълноценният отдих за мен е с разходка или лек поход в планината. Не съм огромен почитател на киното, само че одобрявам електронната музика. Трудно ми е да назова една единствена обичана книга, само че сигурно сред кандидатите е " Нощ в Лисабон " от Ерих Мария Ремарк

Какво желаете да пожелаете на сътрудниците от клиниката, в която работите?

Държа да кажа, че съм един същински късметлия, защото груповият дух в клиниката ни е на изключително високо равнище. Искам да пожелая на сътрудниците си и на фамилиите им да са здрави. В професионално направление си поисквам да запазим тези взаимоотношения, с цел да продължаваме и в бъдеще да реализираме високи резултати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР